Despre Germania am mai scris, lucruri mai putin placute intamplate prin orasele mai mari dar iata ca in drumurile noastre  intalnim si locuri placute. Bamberg este unul din ele, un oras extraordinar, ales in urma unei scurte documentari in masina, de catre Nicoleta. Flerul si-a spus si de data asta cuvantul. Un oras in care pana si campingul e plin de lucrari de arta. Am stat intr-un camping infiintat in 1975 si in care au poposit de-a lungul timpului multi artisti care si-au platit sederea in lucrari de arta, astfel incat acum acolo arata ca o curte de muzeu.

Orasul, unul studentesc, este locul in care mi-as fi petrecut si eu studentia si poate chiar as fi repetat de buna voie cativa ani numai ca sa stau mai mult, arata superb, cu multa istorie pastrata si intretinuta bine. S-a aprins in noi chiar dorinta de a savura ceva intr-un restaurant local, unde costitele cu sos de gutui le-am „udat” cu o bere afumata, putin cam mult pentru mine, dar mi-am satisfacut curiozitatea. Cu siguranta e unul din locurile in care vom reveni.

Un alt oras pe care-l recomand este Dusseldorf , la care am ajuns mai spre final de Germania dupa o escala la Frankfurt unde aveam eu un proiect de finalizat si despre care am mai scris.

La Dusseldorf am stat la o prietena de-a Nicoletei si aici ne-am indragostit de faleza si portul turistic al orasului. O forfota cum numai in port vezi, un trafic pe Rin cum nu mai gasesti de mult la noi. Am avut noroc si de o zi minunata cu soare, una din putinele din perioada aceea, astfel incat aproape toata ziua ne-am petrecut-o acolo, admirand, numarand, fotografiind si savurand fiecare clipa si raza de soare. Asadar… de neratat.

Bad Liebenzell nu e un oras mare, e chiar mai mic decat Bamberg. Este o statiune in Muntii Padurea Neagra,  usor apusa dar inca viguroasa. Am ajuns aici pe o vreme ploioasa si friguroasa de primavara tarzie, usor tomnatica prin locurile alea, in momentul in care receptionera tocmai se pregatea sa plece acasa. Un camping mare, frumos intretinut, iar imprejurimile meritau cercetate asa ca am obtat pentru doua zile. In momentul in care am aflat ca urmeaza o zi cu soare, ba chiar una atat e calduroasa incat se inaugureaza piscina, am mai adaugat o zi la sederea noastra. Nu va mai zic de faptul ca sotul receptionerei, era roman asa ca ne-am imprietenit repede si au dat cep la recomandarile locului. Am aflat de o super oferta turistica, pentru un abonament de 20 de euro/persoana primeai acces gratuit pe toate mijloacele de transport oras inclusiv la legaturi cu trenul in principalele orase din zona. Am A urmat o zi de leneveala pe buza piscinei, moment de minunare maxima pentru localnici de o asa zi frumoasa, singulara de altfel, deoarece dupa ce am plecat noi a inceput sa ploua iar.

Orasul vecin, Calw, mai maricel, ne-a captat atentia imediat, astfel incat urmatoarele doua zile am vizitat biserici vechi, ruine de castele, talciocuri si targuri stradale. Talciocuri ca in Germania si Austria nu am mai intalnit pana in Franta, spectaculos si impresionant in acelasi timp prin aerul si povestile pe care le emanau.

Concluzia…frumos dar ploios. Nu dadusem inca de Anglia! Nu am reusit sa ajungem la izvoarele Dunarii, aflate la vreo 100km de locatia noastra dar am notat locul ca fiind unul cu potential mare de a reveni la el.

Bogdan.07.01.2014

Distribuie: