Cateva cuvinte despre echilibru, in toate. E o regula de aur in care noi credem si care se aplica de fiecare data „dai ceva ca sa  ai parte de altceva”. Cum in aceasta calatorie ne-am propus sa lasam partea materiala mai deoparte pentru a intalni oameni care impartasesc aceleasi valori ca noi, s-ar parea ca suntem pe drumul cel bun.

In ziua in care am parasit Austria, care intre noi fie vorba a fost minunata si un exemplu de urmat pentru multe alte tari, am avut parte de doua experiente nefaste, o cutie de bere aflata in locul nepotrivit in momentul nepotrivit a inecat proaspatul laptop MacBook Pro, primit de la un sponsor. Speram sa reusim sa recuperam macar fotografiile, toata Ungaria era in el si jumatate din Bratislava.

In toata aceasta „nebunie” am plecat spre Kladno, la 25 de km de Praga, unde ne asteptau noile noastre gazde, observand cu „mica” surprindere ca Maricica, numele de fata al GPS-ului nostru nu dispune de harta pentru Cehia. Am reusit totusi sa descarcam pe tableta de back-up pe Marcel, omologul masculin de la Google Maps. Ne-am descurcat cu el chiar daca de cateva ori ne invita sa parasim sensul giratoriu dar nu ne spunea pe care iesire. Momentul suprem a fost cand ne-a rugat sa mergem drept spre nord-est!

Dar „distractia” nu s-a incheiat aici, dupa o mica pauza pricinuita de o sedinta foto ad-hoc cu o ceata de caprioare si doi cerbi albi, da ai citit bine albi, am plecat mai departe uitand ca aparatul foto a ramas frumos asezat pe masina, de catre mine, pentru a o aranja pe Tesa in scaun. Am aflat dupa vreun km intr-o curba. A supravietuit. As putea sa laud firma producatoare dar nu este sponsor si atunci prefer sa-i multumesc lui Dumnezeu ca totusi ne-a lasat un mijloc de a ne imortaliza experientele.

Am ajuns si …aici vine partea cu echilibrul, familia care ne este gazda a intrecut toate asteptarile de pana acum. Doi parinti minunati, el manager al unei firme ce recicleaza baterii, pasionat si cantaret de jazz, cu pianina in casa, ea profesoara de engleza si pasionata de calatorii, proaspat inscrisa la varsta de 58 de ani la un curs de salsa. Au patru copii, doi studiaza la liceul de muzica, a treia artele in Praga iar cel mai mare baiat de asemenea muzician .

Experienta nu se opreste aici, ne-au luat cu ei la diverse intalniri, am cunoscut oameni din cercul lor de prieteni, am fost in vizita cu ei.

Azi, in parc la joaca cu cei mici am avut onoare ca Boris Jedlicka, elvetian de origine dar mutat in Cehia de cativa ani, manager si proprietar al orchestrei care a compus si aranjat muzica pentru ultimele parti din Star Wars sa-mi faca cinste cu o bere, bucuros sa ne cunoasca :).  vorbeam de echilibru, nu? Asa ma gandesc si eu.

Stiu ca multi ne invideaza, dar nu ne-ar strica si niste ganduri pozitive, asa ca pentru echilibrarea situatiei. Un lucru e cert, vrem sa impartasim cu voi experientele noastre nu pentru a ne lauda ci pentru a va arata ca se poate si altfel. E chestie de prioritati si de echilibru in toate.

Bogdan, Kladno 22.04.2013

 

Distribuie: