Am ajuns la Budapesta cautand campingul la care am scris cu cateva zile in urma si care ne astepta cu o surpriza, cei de aici stiau romaneste.

Proprietara, o doamna cocheta si calma ne-a intampinat cu ciocolata calda, cafea si o prajitura cu stafide pentru pitici. Ne-a prezentat dotarile, meniul si noua oferta, care-i diferentiaza de concurenta, micul dejun inclus in pretul deja mic de gazduire. Nu mai vorbesc de faptul ca sunt foarte intelegatori cand vine vorba de copii. Noi am fost un test bun pentru ei.

Doamna Martha era nascuta in Miercurea Ciuc si venise aici in urma cu 23 de ani. A cunoscut un domn András MESZLENY impreuna cu care au pus pe roate acest camping. Aflat intr-o locatie interesanta, un fost depou de tramvaie, spatiul a fost reamenajat iar acum arata ca un camping de munte adevarat inconjurat de copaci. Cabanuta de lemn pe post de receptie – restaurant „duduie” de recuzita de calitate (o spun in cunostinta de cauza). Prese de struguri, perii de tesalat, fuioare, cazane, schiuri de lemn, carute vechi si diverse accesorii casnice din perioada antebelica, fotografii vechi de dinainte de renovare.

Surpriza vine de la patron, sotul doamnei mai sus amintite care ne bate la usa dorind sa ne cunoasca si sa ne felicite personal pentru ce facem si apoi sa ne invite la cina sa-i povestim mai multe despre noi, despre calatoria noastra.

Am acceptat bineinteles, mai ales ca i se citea entuziasmul pe toata fata. Copii au mancat si au mers la somn, cam rupti de oboseala pentru ca a fost o zi plina, iar eu am ramas cu dl. András. Am povestit de inceputurile camping-ului, de probleme dar si sprijinul de la autoritati, de frumusetile Budapestei, de similitudinile dintre tarile noastre cu rele si cu bune. I-am povestit cum am pornit la drum si ce vrem sa obtinem prin aceasta calatorie.

Era oarecum contrariat si usor mahnit din cauza procentului scazut de romani care poposesc la el. Eu as avea cateva explicatii, pornind de la faptul ca „rulotismul extern” e la inceput de drum la noi si finalizand cu dorinta romanului de a merge la hotel si a nu se cobori la conditia de „cazat la cort” cand vine vorba de vizitat una din cele mai frumoase capitale europene. Mai avem de lucrat la asta…

Revenind la noua noastra legatura, am incheiat seara cu un plan de bataie-colaborare, se pare ca primul moment in care vom face bani in acest proiect a aparut – ii voi face d-lui András un montaj video despre camping si imprejurimi, in schimbul unor zile de cazare. Sa-mi tineti pumnii sa iasa bine! I-a placut ce am facut pentru noi si…i-a placut de noi.

Budapesta merita vazuta iar daca sunteti cu rulota sau cortul, noua ne-a placut aici.

Multumim d-nei Marta si d-lui András pentru gandurile frumoase si increderea acordata.

Bogdan 03.04.2013

 

 

Distribuie: