Asta am fost intrebata azi…Maxim 3 puncte de interes, am raspuns eu, dar dupa asta devin obositi si vor sa doarma sau sa manance! Pai si eu sunt obosita dupa 3 vizite! mi se raspunde.
Suntem dupa 2 saptamani de calatorie si ma pot mandri cu niste copii cooperanti, interesati in mare masura de ceea ce vad si entuziasti de fiecare lucru nou. Am mers pe jos, in vant si ploaie si nu s-au plans prea mult ci chiar Tesei i s-a parut distractiv sa mearga cu vesta lui tati care-i atarna pana in pamant..Am incercat, in schimb, sa le facem program de vizita la puncte de interes pentru ei si atunci am mers de 2 ori la bazine cu apa termala (unul in Kiskunhalas de care v-am mai scris, si unul in Budapesta, unde era mai aglomerat si mai de fite, dar frumos), apoi am avut o zi unde am ajuns la Muzeul Minunilor, la Tropicarium si la Muzeul de Etnografie in Budapesta. Primele 2 au fost pentru ei si ultimul pentru noi, dar spre uimirea noastra, le-a placut si acesta.

Muzeul Minunilor este un loc excelent de joaca pentru cei mici, dar si pentru cei mai mari, o sala cu o gramada de experimente in care ti se explica fenomene fizice si chimice si o gramada de jocuri de inteligenta, plus un show in care li se explica fenomenele, pe care ai mei l-au urmarit, desi era in limba maghiara, si au iesit foarte incantati de cele vazute. Locul este in incinta unui mall si in acelasi mall gasesti si Tropicarium care este un fel de gradina zoo cu acvariu si are de la maimute, serpi, crocodili, paianjeni la pasari care zboara pe langa tine si rechini care iti inoata deasupra capului. Impresionant pentru cei mici.

Am plecat de acolo si ne-am oprit la Muzeul de Etnografie, unde eram singurii vizitatori si unde au fost foarte incantati de costumele populare, de jucariile vechi expuse, de obiceiuri. Si eu am fost incantata de ceea ce am vazut si am recunoscut destul de multe obiceiuri comune cu cele din Transilvania. Si iaca asta a fost o zi, pentru ca oricum era ora la care muzeele se inchideau.

In rest, in Budapesta am facut multe fotografii din-afara si nu am mai intrat in muzee pentru ca ori erau obositi ori era prea aglomerat, dar pentru noi a fost de ajuns. Nu am plecat sa vedem tot acum, ci sa ne bucuram de fiecare experienta, plus ca trebuie sa calculam sa ne incadram si in buget.
In Bratislava am mers in centru vechi, ne-am distrat, am alergat, am calarit o statuie cu Napoleon, am facut fotografii si am ajuns dupa ce s-au inchis muzeele. 🙂

A doua zi ne-am intalnit cu niste oameni draguti si am vizitat un alt muzeu pentru copii, Bibiana. Un loc in care prin joc au vazut cum se face painea, au putut sa invete despre mancare si bucataria altor tari, apoi la alt etaj sa vada costume din diferite epoci sau tari, sa poata sa coloreze si sa faca propriile costume la sfarsit, iar in alt etaj era deja o camera ca rupta din povesti, cu paturi strambe, personaje desenate, lumina speciala si masti…Era chiar o poveste si a fost foarte greu sa-i desprind de acolo, unde pana si bebe s-a distrat…

In alte zile ne-am bucurat de natura, de noi prieteni, de drum, cu bune si cu rele (deja ne-am plans pe facebook de drumurile din Slovacia), am mers numai pe drumuri nationale si am putut observa diferente sau asemanari cu tara noastra, am mancat mancaruri traditionale, ne-am dat in leagane, ne-am luptat cu bete si am facut ghicitori.

 

Poate parea foarte putin, sau foarte mult, depinde cine ne priveste, dar pentru noi este foarte bine! 🙂

Cu drag, Nicoleta.

Distribuie: