10.000 de km! Ce mult pare cand spui! Si totusi au fost facuti in 104 de zile. A fost si greu, dar si usor, si scump, dar si ieftin si frumos si neprevazut si minunat si palpitant… Nu prea apucam sa scriem si nici sa facem tot ce ne-am propus la inceput, desi pana la sfarsit probabil vom bifa tot ce era in lista. Si asta pentru ca datele problemei se schimba foarte repede si pentru ca cei trei copiii ai nostri au nevoie de noi 24 din 24. Si nu avem cum sa ne eschivam. Am primit intrebari despre ce ne-a placut, unde am mancat, ce am vizitat, cilindrii masinii si altele :). Drept urmare o sa incerc sa trec un pic in revista ce mi-a placut si ce nu mi-a placut. Nu va asteptati la multe descrieri si probabil voi mai reveni pe subiect, dar acum la ora 1 noaptea incep sa vad ce mi-a ramas in minte. Asadar..bugetul nostru pe luna este de maxim 1500 de euro/luna. Suntem mandri sa spunem ca mai mult de 1350 nu am cheltuit.
Cumparaturi. De mancat, desi am incercat sa mancam local, am realizat ca fara supermarket nu mai poti trai in Eurpa moderna…cel putin noi nu am stiut unde sa gasim prea multe produse locale. In Slovacia am reusit sa luam niste lapte crud, cu ajutorul gazdei noastre Miriam, dar in alta zona, mai pe .”..?la tara de altfel, cand am intrebat de lapte proaspat ni s-a aratat supermarketul. Am mai reusit in Austria sa gasesc piata cu produse locale, intr-o sambata. In Ungaria, Cehia, Austria am folosit lantul DM pentru gustari in masina, pampersi biodegradabili, cosmetice si detergeni ecologici ieftini. Folosim acelasi sampon de copii toata familia ca sa nu ne incarcam aiurea. In Austria si Germania mi-a placut cel mai mult pana acum, pentru ca majoritatea magazinelor au o maaare gama de produse bio la preturi foarte bune. Dintre toate, cel mai mult mi-au placut Spar si Tegut. In Germania am mai gasit un supermarket numai cu produse bio, dar am uitat zau cum il cheama. Cele mai neplacute experiente la cumparaturi sunt in Olanda si Belgia unde totul este dat semipreparat, iar daca incerci sa te intinzi spre bio, te ustura…Ah sa nu uit! Aveti mare grija sa aveti cash la voi in Germania, pentru ca multe magazine nu accepta cardul de debit, cu atat mai putin de cel de credit. La fel in Anglia, in magazinele Aldi nu ne-a acceptat cardul. Anglia are multe Farm shopuri dragute si cu produse locale si nu numai, unele cu preturi decente si altele mai exagerate, dar aveai ce sa alegi.
De mancat la restaurant. Ne-a placut Ungaria, Slovacia si Cehia, unde preturile sunt comparative cu cele din tara si portiile mari (plateam cam 20 de euro pentru 2-3 feluri de mancare, o bere si un desert sau chiar 2). In Austria situatia s-a schimbat dramatic, platind 22 de euro pt un snitzel si o supa, drept urmare ne-am facut tot timpul pachetel. Am mai mers in Belgia in Antwerp la restaurant, invitati de gazde, si am avut parte de cea mai proasta servire posibila (3 doamne ametite care se rataceau cu farfuriile printre clienti si care nici dupa ce le-am scris noi comanda pe hartie nu au fost in stare sa o aduca toata…e adevarat ca nici limba nu prea o cunosteau ca doar patronul nu voia sa plateasca prea mult si avea doar angajate imigrante) si inca un loc in buricul orasului, unde mizeria si fetele dubioase au fost cam mult pentru mine, dar am stat ca sa nu jignesc oamenii, bine intentionati de altfel.
Dintre campinguri. Cel mai prietenos a fost cel din Budapesta, de care v-am mai spus si cel din Bad Liebenzell, de altfel si cele in care am gasit romani. Apoi langa Praga daca vreti sa stati ieftin si cu o priveliste frumoasa recomandam Karlstejn, castel, apa langa camping, 20 de minute cu trenul si esti in centrul Pragai. Am platit 15 euro pe noapte, singura chestie era ca, daca vrei dus bagi fise intr-o masinarie si e cam nasol daca nu bagi cat trebuie, cum am facut eu, si ramai in spume! :)) Nici curatenia nu este chiar ca in alte parti. Preturi prea mari pentru serviciile oferite am gasit in Frankfurt (27 de euro, bai invechite si fara wi-fi) si in Nurnberg (37 de euro si duamna cu „This is Deutchland!”). In Bamberg ne-a placut foarte mult orasul, iar campingul a fost si el foarte frumos si plin de lucrari de arta, doua locuri de joaca si bai moderne, minus a fost internetul pe bani. Conditii foarte bune si la un pret chiar mic de 16 euro am gasit in Meiningen (eu sunt convinsa ca nu ne-a luat cat trebuia dar nu ne-am suparat..). Super curatenie si un complex mare cu piscina langa…pacat ca noi ne grabeam la castel si nu am putut sa ne bucuram de el. Am mai primit o reducere si ar fi frumos sa ii mentionam pe cei de langa Breda, unde exista si piscina, totul este sa prinzi si zile de vara sa poti intra in ea :). O afacere de familie, camping plin de resedinte de vare (case mobile pline de pensionari), apa calda este cu cartela, lucru bun pentru ei, pentru ca nu se risipeste. Un camping frumos si mai salbatic a fost unde ne-am intalnit cu Globetrotterii olandezi, dar acolo nu am platit noi. Aici, unde suntem acum, langa Calais este bun ca pret (20 de euro) si oameni prietenosi. Daca mergeti spre Anglia este un bun popas si peisajul chiar merita..Cam atat imi vine in minte despre campinguri. Un pont bun de cazare este daca mergeti la muzeul satului in Bad Windsheim sa ii rugati sa campati in parcarea mare pe care o au. Ne-a costat 6 euro, doar ca nu aveti nici toaleta, nici nimic, doar vi se da voie sa campati..
Haine nu am cumparat de cand am plecat decat niste sosete (de 3 euro), pentru ca intra in pamant, o bluza cu gluga de 5 euro de la sh in Amsterdam, pentru Lilu, pentru ca si-a pierdut 2, pantofi pentru mine de 15 euro, pentru ca Bogdan mi i-a uitat pe ai mei la bazin in Cehia si tenisi in Anglia de 7 lire pentru ca pantofii s-au stricat din cauza piciorului beteag. Ah si Tesa sandale de 14 euro, pentru ca pantofiorii i-au ramas mici. Jucarii am luat din talciocuri si poundland (adica totul la 1 lira). Si in Anglia am luat 3 biciclete la 100 de lire, cea mai mare cheltuiala de pana acum, dar care speram sa isi scoata banii pana la sfarsit. Astea sunt toate cumparaturile, altele decat mancare, cazare, motorina si intrari la muzee, bazine sau Legoland de cand am plecat. Va vine sa credeti? Mie nu, pentru ca acasa cumparam tot timpul chestii care nu ne trebuiau dar imi placeau sau erau la oferta. Acum nici macar cu un tricou de 2 lire, care imi placea, nu am plecat din magazin pentru ca nu avem loc si nu am de ce sa il iau. Plus ca nu am prea aruncat mancare, pentru ca am cumparat doar strictul necesar..Medicamente nu am folosit decat niste Panadol si nurofen pentru dureri si febra mare. (Tesa a avut febra de 2 ori si dureri musculare, Bebe trei dinti odata si Lilu are probleme cu maselele). In rest miere, propoli, polen si uleiuri esentiale.
O sa imi mai aduc aminte si sper ca acum, cand chiar o luam pe indelete (in Franta stam pana spre finalul lui august) sper sa imi pun gandurile in ordine si sa scriu mai mult.
Revin cu un articol cu ce am vizitat, ce ne-ar mai fi placut sa vizitam si ce nu ne-a placut. Sa imi spuneti ce mai vreti sa aflati si daca va intereseaza cifrele…eu am terminat ASE-ul si astea mi-ar fi mai usor sa vi le povestesc! 🙂
Nicoleta.