Mai mult de o suta de case pot fi văzute în Franconian Open Air Museum aflat  în Bad Windsheim din districtul Mittelfranken. Muzeul se ghideaza dupa motto-ul „Case si oameni”, astfel incat pe tot traseul intalnesti alaturate povestea acestor case si pe cea a locuitorilor lor. Fiecare casa este un exemplu din viata de zi cu zi a oamenilor care au trait si au lucrat acolo.

Noi am ajuns la ei oarecum intamplator ( mai tarziu am inceput sa ne dam seama ca nimic nu este la voia intamplarii) in drumul nostru spre un proiect la care eram asteptat in Frankfurt. Cum inceperea proiectului s-a amanat cu doua zile aveam nevoie de o „bucla” si ea s-a numit Bad Windsheim. Si nu era una oarecare …

Muzeul  avea si parcare pentru rulotisti unde pentru doar 9 euro puteai sta peste noapte, asa ca era clar …locul era pentru noi :). Am purces in recunoastere cu Lilu atat in zona muzeului, cat si in imprejurimile deasemenea destul de apetisante. Fetele au ramas in rulota, era inca racoare iar dupa drum Tesa vroia o pauza de desene. Dragonul a acceptat sa ne insoteasca…in carrier 🙂

Echipa incepea sa-si stabileasca atributiile, noi deschideam drumul, descopeream ce era interesant de vazut, programe, activitati,  iar fetele mergeau pe mana noastra…deocamdata.

Ne-am facut si noi prezentarea proiectului doamnelor de la muzeu iar de la ele am inteles de ce conceptul de „living museum” prinde foarte bine. Multe din obiectele expuse erau replici astfel incat vizitatorul sa poate interactiona cu ele, sa intre astfel in atmosfera de altadata.

Mare muzeu! Dovada sta faptul ca in ciuda trezirii matinale, nu am reusit sa-l vedem pe tot, dar am vizitat suficient ca doar am avut cu noi opincile fermecate de la FurgaMurga care te fac sa-ti sfaraile calcaile… am vizitam cat sa ne dam seama de diferentele dintre ei si noi. Una din ele ar fi ca la prima vedere casele lor par mai mari decat ale noastre dar ei au sub acelasi acoperis si animalele, nu in cladiri separate cum sunt pe la noi. La baza, tehnica constructiilor seamana, decoratiunile si obiceiurile difera. Ce e cu adevarat frumos la acest gen de muzeu? Ca este unul viu… oameni imbracati in costume de epoca umbla pe ulite, sunt mestesugari care lucreaza in ateliere diverse, ai impresia ca mergi printr-un sat in care stau oameni cu adevarat, asa se face muzeografie nu sub forma de mausoleu cum se intampla foarte des la noi.

Copii au fost extrem de incantati de experienta, de faptul ca puteau atinge animalele, obiectele, se puteau aseza pe scaune, in pat…

Va las acum cu un filmulet si o selectie … chiar daca sunt 100 de fotografii, trebuie sa ma credeti ca am selectat.

Bogdan.

Distribuie: